Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ, ΚΑΝΑΡΗ 22-24
Τηλ: 2610-361.671, 672, Fax: 346.614
www.kynomp.gr Ε-mail: kynomp@hol.gr

Πάτρα, 20/4/2005
Αριθμ. Πρωτ: 437

Δελτίο Τύπου

Απελευθέρωση φασιανών και λαγών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε από τους κυνηγετικούς συλλόγους της Ηλείας με τη συνεργασία με την Γ' ΚΟΠ την περασμένη εβδομάδα το γιγαντιαίο πρόγραμμα εμπλουτισμού βιοτόπων του Νομού Ηλείας, με απελευθερώσεις κυνηγετικού φασιανού και λαγού. Στο χρονικό διάστημα ενός μηνός απελευθερώθηκαν συνολικά 5.500 φασιανοί και 50 λαγοί. Στις απελευθερώσεις συμμετείχαν και μαθητές των δημοτικών σχολείων Κρεστένων και Αμαλιάδας, οι οποίοι έζησαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Οι απελευθερώσεις έγιναν σε καταφύγια θηραμάτων των περιοχών ευθύνης των Δασαρχείων Αμαλιάδας, Κρεστένων, Πύργου και Ολυμπίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι να βελτιωθεί σημαντικά ο πληθυσμός του φασιανού στο νομό Ηλείας αλλά και στην Πελοπόννησο και παράλληλα η κυνηγετική του κάρπωση. Οι φασιανοί που απελευθερώνονται στο περιβάλλον προέρχονται από το εκτροφείο της Γ΄ ΚΟΠ και από τα εκτροφεία των Κ.Σ. Κρεστένων, Αμαλιάδος, και τους πυρήνες προσαρμογής των συλλόγων Λεχαινών, Ζαχάρως και Ολυμπίας. Οι δε λαγοί που απελευθερώθηκαν προέρχονται από το εκτροφείο της Αμαλιάδας.

Το πρόγραμμα εμπλουτισμού βιοτόπων με φασιανό θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο περίπου και περιλαμβάνει εκτός από τις απελευθερώσεις θηραμάτων και συμπληρωματικά διαχειριστικά μέτρα, όπως σπορές, κατασκευή ποτίστρων, δεξαμενών, πυρήνων προσαρμογής, φυτεύσεις καρποφόρων δένδρων, κλπ.

Στόχος της Γ΄Κ.Ο.Π. είναι μετά την απαγόρευση απελευθερώσεων της πέρδικας (chucar) με απόφαση του Υπουργείου να εγκατασταθεί το είδος του φασιανού ως ενδημικό θήραμα στην Πελοπόννησο και να αυξηθεί ο πληθυσμός του, έτσι ώστε να δοθεί κυνηγετικό κίνητρο στους κυνηγούς της Πελοποννήσου προς την κατεύθυνση αυτή.

Το μέτρο των απελευθερώσεων αποτελεί ένα από τα διαχειριστικά μέτρα τα οποία εφαρμόζουν σήμερα οι Κυνηγετικές Οργανώσεις της Πελοποννήσου στην προσπάθειά τους για αειφόρο ανάπτυξη του θηράματος, εμπλουτισμό της φύσης και βελτίωση του περιβάλλοντος. Επισημαίνεται δε ότι τα χρήματα για την εκτροφή των πουλιών και των λαγών προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές των κυνηγών, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση.

Ο Πρόεδρος
α.α

Mαρκόπουλος Κωνσταντίνος
Ο Γ. Γραμματέας


Κανελλόπουλος Νικόλαος