Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ, ΚΑΝΑΡΗ 22-24
Τηλ: 2610-361.671, 672, Fax: 346.614
www.kynomp.gr Ε-mail: kynomp@hol.gr

Πάτρα, 09/03/2007

Δελτίο Τύπου

"ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ"
Δημιουργεί η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου



Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου σηματοδοτεί την νέα εποχή για τον κυνηγό της επόμενης γενιάς. Το από καταγωγής παραδοσιακό κυνήγι στην Ελλάδα χρήζει την ορθή «μετάγγισή» του στους νέους κυνηγούς εκτός από το οικογενειακό περιβάλλον όπου γεννιέται η πρώτη αγάπη για το κυνήγι αλλά και από τις κυνηγετικές οργανώσεις, με την εμπειρία, την γνώση και την κατάρτιση που διαθέτουν, για να οδηγήσουν τον νέο κυνηγό σε σωστό κυνηγό, γνώστη, λάτρη και διαχειριστή του θηραματικού πλούτου της χώρας μας.

Η Κυνηγετική Ακαδημία ιδρύεται από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, στην κατεύθυνση του σύγχρονου ρόλου που διακατέχει τον κυνηγό στις μέρες μας, δηλαδή του ρόλου του διαχειριστή της θηραματοπανίδας, του προστάτη του φυσικού περιβάλλοντος, του «καλλιεργητή» των βιοτόπων για την εν γένει ανάπτυξη, αναβάθμιση, διατήρηση και διαφύλαξη του θηραματικού πλούτου και της ισορροπίας των πληθυσμών του. Παράλληλα μέσω της Κυνηγετικής Ακαδημίας ο νέος κυνηγός θα έχει την δυνατότητα να διδαχθεί όλα όσα αφορούν την βιολογία του θηράματος, το κυνηγετικό όπλο και τους κανόνες ασφαλείας, τον κυνηγετικό σκύλο, την κυνηγετική δεοντολογία, την νομοθεσία θήρας, κ.α.

Η εφαρμογή στο πεδίο μεταφέροντας την θεωρία στην πράξη θα συμπληρώνει και θα ολοκληρώνει τις βασικές γνώσεις του κυνηγού φέρνοντας τον σε επαφή με το όπλο, το θήραμα και τον βιότοπο του θηράματος. Είναι αρκετά σημαντικό να γνωρίζει ο υποψήφιος κυνηγός όχι μόνο τα απαραίτητα για την συντήρηση του όπλου του αλλά και για τον σωστό τρόπο μεταφοράς του, την σωστή και συνειδητή χρήση του, ακολουθώντας καθ' όλη την διάρκεια της κυνηγετικής του πορείας το ρητό ότι «το άδειο όπλο σκοτώνει». Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζει τον χώρο στον οποίο κινείται και το θήραμα το οποίο κυνηγά γιατί η φύση είναι το σπίτι μας και θα πρέπει και να την σεβόμαστε και να την προστατεύουμε. Όπως θα πρέπει να δείχνει και τον ανάλογο σεβασμό στους άλλους χρήστες της φύσης αλλά και σε αυτούς που τον φιλοξενούν στα χωράφια τους, στις καλλιέργειές τους, στον χώρο τους. Και βέβαια η άνευ ενδοιασμού συνεργασία του με τους εντεταλμένους υπαλλήλους της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, ενισχύοντας και βοηθώντας το δύσκολο έργο που επιτελούν για την προστασία του κυνηγού και του θηράματος.

Η γνώση των κυνηγών για τις επιστημονικές μελέτες καθώς επίσης και η ενεργή συμμετοχή τους στα προγράμματα που εκπονούνται από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, όπως είναι το «Άρτεμις Ι & ΙΙ», επιβάλλεται, μιας και η υλοποίησή τους στηρίζεται στην ανταπόκρισή τους και στην διάθεση να παρέχουν στοιχεία από το πεδίο. Επιπλέον το πρόγραμμα «βελτίωσης των βιοτόπων των ενδημικών μας θηραμάτων» χρήζει την υποστήριξη των κυνηγών καθώς πραγματοποιείται σε προβληματικές περιοχές όπου παρατηρείται μείωση της θηραματικής αφθονίας, π.χ. περιοχές λαγού, πέρδικας, ενώ σε άλλες, ενδεικνυόμενες περιοχές ύστερα από μελέτη απελευθερώνονται θηράματα, κυρίως φασιανοί για την εισαγωγή τους στο φυσικό περιβάλλον και την μεταστροφή της κυνηγετικής ζήτησης. Οι δράσεις αυτές απαιτούν την διαφύλαξή τους από την κυνηγετική οικογένεια για την καλύτερη δυνατή έκβασή τους και τα μέχρι τώρα αποτελέσματά τους είναι ενθαρρυντικά για την μετέπειτα συνέχισή τους. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι όλα αυτά τα προγράμματα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές των Ελλήνων κυνηγών όπως άλλωστε και ο θεσμός της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και λειτουργούν προς όφελος του κυνηγού, της άγριας πανίδας και του φυσικού μας περιβάλλοντος γενικότερα.

Η λειτουργία της Κυνηγετικής Ακαδημίας θα γίνεται σε επαναλαμβανόμενες φάσεις και θα είναι σε 10ήμερη βάση ανά έδρα πρωτεύουσας Νομού όπου θα συγκεντρώνονται από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της Ακαδημίας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει εφτά (7) ημέρες παράδοση θεωρίας και τρεις (3) ημέρες εφαρμογή στο πεδίο. Η θεωρητική κατάρτιση θα γίνεται από εξειδικευμένα άτομα μεταδίδοντας τις γνώσεις τους και την πείρα τους στα κυνηγετικά θέματα. Ενώ η πρακτική άσκηση θα γίνεται από έμπειρους κυνηγούς σε επιλεγμένες τοποθεσίες παρουσία και εντεταλμένων υπαλλήλων της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής. Η εκπαίδευση που θα παρέχει η Κυνηγετική Ακαδημία δεν θα απευθύνεται μόνο σε νέους κυνηγούς αλλά και σε όσους θέλουν να συμπληρώσουν ή να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε ότι αφορά την άσκηση της θήρας, αλλά και για να ενημερωθούν για τα προβλήματα του κυνηγίου, τον ρόλο και το έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Η κυνηγετική και η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι το μέλλον για το κυνήγι. Σκοπό έχουν να παρέχουν στον κυνηγό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και γνώσεις, που αφορούν την συνύπαρξή του με την άγρια πανίδα, αποκτώντας έτσι άποψη, κριτική ικανότητα και ευαισθησία για τα προβλήματα του φυσικού περιβάλλοντος.

Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει αρκετά μεγάλη συμμετοχή και εκδήλωση ενδιαφέροντος έτσι ώστε η Κυνηγετική Ακαδημία χρόνο με τον χρόνο να γίνει «καταφύγιο» γνώσεων και μάθησης, χώρος ανταλλαγής απόψεων, τόπος πολιτιστικής και κοινωνικής έκφρασης και να καθιερωθεί ως απαραίτητος και αδιάλειπτος θεσμός για την διαιώνιση της κυνηγετικής παιδείας και την εξασφάλιση του παραδοσιακού Ελληνικού κυνηγίου.

Ως Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου ξεκινάμε μια δράση που θεωρούμε επιβεβλημένη. Βέβαια, μπορεί η συμμετοχή να είναι προαιρετική, όμως αποτελεί και αίτημα αρκετών κυνηγών που αντιλαμβάνονται σε μία μεγαλύτερη εικόνα την λειτουργία της Κυνηγετικής Ακαδημίας, άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέλλον του κυνηγίου στην χώρα μας, γεγονός που καθιστά την ίδρυσή της ένα αρκετά ελπιδοφόρο πρώτο βήμα. Θεωρούμε εν τέλει ότι η πολιτεία οφείλει να θεσμοθετήσει και να προβεί στην ένταξη αυτής της δράσης στο κατάλληλο νομικό πλαίσιο.

Η θεσμοθετημένη εκπαίδευση του κυνηγού είναι πλέον επιβεβλημένη και θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και προαπαιτούμενη για την έκδοση άδειας θήρας. Ο πολυδιάστατος ρόλος του κυνηγού στην σύγχρονη εποχή μας είναι ανάγκη να γίνει ο θεμέλιος κρίκος της προσωπικότητάς του, αποδίδοντας στην φύση που τον φιλοξενεί την ανάλογη εκτίμηση. Η φράση «ο κυνηγός βιώνει την φύση, δεν την αποστειρώνει» αποτελεί αξίωμα που θα πρέπει ο κάθε νέος κυνηγός να έχει καλά τοποθετήσει στην συνείδησή του.

Το κυνήγι είναι τρόπος ζωής, είναι υπευθυνότητα, είναι φιλοσοφία, είναι δικαίωμα, είναι κληρονομιά που οφείλουμε να παραδώσουμε αλώβητη στα παιδιά μας.

Ο Πρόεδρος


Mαρκόπουλος Κωνσταντίνος

Ο Γ. Γραμματέας


Κανελλόπουλος Νικόλαος