Σκοπευτικός Ομιλος Αχαρνών "Ο ΠΑΡΝΗΣ"
Μέλος Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΣΚΟΕ)
Ετος Ιδρύσεως 1989
Σκοπευτηρίου 1, Αγ. Ιωάννης Ρώσος,
Αχαρναί, 136 75
ΑΦΜ 090193270, ΔΟΥ Αχαρνών
Τηλ. 210-2461249, Τηλ. & Fax 210-2460757
www.oparnis.gr (υπό συγκρότηση)
Αχαρναί, 27-11-09

Το λογότυπο του 'Πάρνης'

Σύντομο Ιστορικό Σκοπευτικού Ομίλου Αχαρνών
"Ο ΠΑΡΝΗΣ"

Ο έγκριτος Σκοπευτικός Όμιλος Αχαρνών "Ο ΠΑΡΝΗΣ" είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1989 και διοικείται από 11-μελες ΔΣ, σύμφωνα με το εν ισχύ καταστατικό του.

Ο οραματιστής του Ομίλου και ιδρυτής του Σκοπευτηρίου (Πήλινου Στόχου) του Δήμου Αχαρνών είναι ο εκλιπών (και πρώην πρόεδρος του Κυνηγετικού συλλόγου Αχαρνών) Θρασύβουλος Στάμου. Στο φυσικό χώρο του Ομίλου που είναι το Σκοπευτήριο Αχαρνών, λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες, προς το παρόν Πανελλήνιας εμβέλειας στα (Ολυμπιακά) αγωνίσματα του Πήλινου στόχου (TRAP-SKEET-DOUBLE TRAP), στα δύο υφιστάμενα γήπεδα. Τις υπόψη δραστηριότητες ο Ομιλος φιλοδοξεί να επεκτείνει κατ΄ αρχήν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διοργανώνοντας Σκοπευτικούς αγώνες (στον πήλινο στόχο) κατηγορίας GRAND PRIX, μετά την απόκτηση της απαιτουμένης υποδομής.

Ο χώρος του Σκοπευτηρίου είναι αποχαρακτηρισμένη δασική περιοχή, που παραχωρήθηκε από την Νομαρχία στον Δ. Αχαρνών το 1989, αποκλειστικά για την δημιουργία Σκοπευτηρίου. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, στον Σκοπευτικό Όμιλο Αχαρνών "Ο ΠΑΡΝΗΣ" έχει ανατεθεί η συντήρηση και λειτουργία του σκοπευτηρίου, σαφώς εντός του υφισταμένου θεσμικού πλαισίου. Το Σκοπευτήριο βρίσκεται σε αμφιθεατρική θέση, σε χώρο εκτός δρυμού της Πάρνηθας, προσφέροντας ικανοποιητική θέα και πηγή ξεκούρασης για τους αθλητές.

Στον χώρο του Σκοπευτηρίου λειτουργεί μικρή καντίνα, η οποία προσφέρει μόνο τα στοιχειώδη (νερό, καφέ και τοστ), λόγω αντικειμενικής αδυναμίας συμμόρφωσης και λόγω έλλειψης ανάλογης υποδομής (την παρούσα περίοδο τουλάχιστον), σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία.
Σε ότι αφορά το θέμα των επικοινωνιών, στο χώρο του Σκοπευτηρίου υπάρχουν οι παρακάτω δυνατότητες επ΄ ωφελεία των επισκεπτών ή αθλητών του χώρου:

Οι ώρες λειτουργίας του Σκοπευτηρίου είναι πλην των ωρών κοινής ησυχίας, καθώς επίσης και πλην της Δευτέρας το πρωί (08:00 έως 15:00), που γίνονται εργασίες συντήρησης από τους δύο έμισθους υπαλλήλους του Ομίλου.

Στον υφιστάμενο χώρο του Σκοπευτηρίου κατασκευάσθηκε σχετικά πρόσφατα 3ο STAND (περιορισμένης έκτασης), για την έναρξη εκπαίδευσης των νέων σκοπευτών, αλλά και για την άσκηση στο άθλημα του Sporting, κυρίως των φίλων κυνηγών. Την παρούσα περίοδο στο γήπεδο του Sporting λειτουργούν 10 μηχανές, που περιλαμβάνουν και την δυνατότητα ρίψης πιάτων λαγού, teal, midi, mini και batou, ενώ ήδη, ακόμη και με τη παρούσα διαμόρφωση ο χώρος είναι πρωτοπόρος για τα ελληνικά δεδομένα στο θέμα “ποικιλία πιάτων στο Sporting”. Στον μελλοντικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση μηχανής για πιάτο «πτερυγίου» (της περιστεροβολίας), αλλά και Running Wild Boar (βαγονάκι με κινούμενο στόχο, π.χ. αγριογούρουνο).

Πέραν αυτού και μετά την διάθεση ανάλογου χώρου, για το οποίο κατ' αρχήν υπάρχει εκπεφρασμένη έγγραφη θετική δέσμευση της αρμόδιας θεσμικά αρχής, ο Ομιλος σχεδιάζει το ¨στήσιμο¨ γηπέδου για άσκηση στο αεροβόλο, κυρίως των εφήβων-νεανίδων, δεδομένου ότι το αεροβόλο είναι μιά ακόμη ευκαιρία για να αποτραπεί και η τοπική νεολαία από τις δύσκολες «προκλήσεις» της εποχής, ενώ επίσης είναι κατά βάση (και) ανέξοδο.

Για το θέμα της επέκτασης του Σκοπευτηρίου Αχαρνών {που συνδέεται με την βιωσιμότητα (μείωση της παραγόμενης ηχορύπανσης) αλλά και την αναβάθμισή του} που βρίσκεται σε εξέλιξη (η απαιτουμένη προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκπόνησης), η ΓΓΑ έχει εκφρασθεί θετικά προς το Δασαρχείο Πάρνηθος, που είναι και ο φορέας διάθεσης του υπόψη χώρου.

Στο υπόψη Σκοπευτήριο λαμβάνουν χώρα (προς το παρόν) οι παρακάτω δραστηριότητες, υπό την αιγίδα της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και με επίβλεψη-ευθύνη του σκοπευτικού Ομίλου Αχαρνών:

Στην ιδιοκτησία του Ομίλου, πέραν του βασικού εξοπλισμού που άπτεται της καθ΄ εαυτού λειτουργίας του σκοπευτηρίου (μηχανές εκτόξευσης πήλινων δίσκων, κονσόλες λειτουργίας, κλπ), περιλαμβάνονται επιπλέον και τα ακόλουθα :

Οι πόροι του Ομίλου προέρχονται από τις παρακάτω πηγές, (πέραν της ηθικής κατά βάση βοήθειας την οποία ο Ομιλος λαμβάνει από την ΣΚΟΕ):

Ο Ομιλος έχει επιδείξει ιδιαίτερη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, γεγονός το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τα εξής:

Κατά την επετειακή εορτή των Ζωοδοχείων (Πολιούχος των Αχαρνών) που η ΣΚΟΕ κάθε χρόνο τιμώντας τον Ομιλο αναθέτει αγώνα του Πρωταθλήματος, στους συμμετέχοντες εφήβους και νεάνιδες της χώρας, πέραν της δωρεάν συμμετοχής (που είναι πάγια πολιτική του Ομίλου και μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα στη σκοποβολή), δίδονται δωρεάν και ανάλογα φυσίγγια, κατά περίπτωση.

Επιπλέον, σε ετήσια βάση ανακοινώνεται πρόγραμμα επιδοτήσεων-επιχορηγήσεων των αθλητών και των μελών μας και ιδίως των εφήβων-νεανίδων μας, παρά το γεγονός ότι πίσω από το ΔΣ δεν υπάρχουν εφοπλιστές ή μεγαλοεπιχειρηματίες, (όπως συμβαίνει σε άλλα αθλητικά σωματεία της Χώρας μας), αποτελώντας πρωτοτυπία για τα Ελληνικά δρώμενα της Σκοποβολής. Χαρακτηριστικά και για το 2009, παρά την υπάρχουσα οικονομική συγκυρία, ο Ομιλος αύξησε τις παροχές προς τους αθλητές και τα μέλη του, όπως έχει επισήμως ανακοινωθεί («αναρτημένο» από 8/4/2009) και μέσω του Facebook (Φίλοι Σκοπευτικού Ομίλου Αχαρνών «Ο ΠΑΡΝΗΣ»).

Στους στόχους του Ομίλου συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

Την παρούσα περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη με μέριμνα του Σκοπευτικού Ομίλου, ένα σύνολο ενεργειών που συνδέονται άμεσα με την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του Σκοπευτηρίου Αχαρνών. Ενδεικτικά αναφέρεται η εκπόνηση Μελέτης Σκοπιμότητας, στο πλαίσιο Τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας Επέκτασης του Σκοπευτηρίου Αχαρνών, με στόχο την δημιουργία στον Δ. Αχαρνών Αθλητικού Κέντρου Σκοποβολής.

Την συμπλήρωση 20 χρόνων από ιδρύσεώς του ο Ομιλος γιόρτασε με την διοργάνωση επετειακών αγώνων TRAP & SKEET στο Σκοπευτήριο Αχαρνών στις 29 & 30/8/09, καθώς και με ανάλογη εκδήλωση σε κέντρο συνεστιάσεων, παρουσία πλήθους κόσμου και φίλων σκοπευτών. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη του Εθνικού κοινοβουλίου των δύο μεγάλων κομμάτων, μέλη της τοπικής & νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, φίλοι και υποστηρικτές του Ομίλου, αθλητές διαφόρων σωματείων, και άλλοι.

Για παροχή τυχόν επιπλέον πληροφοριών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Γραμματέα του Ομίλου Δίελα Δημήτριο (697 8 983547).

Αποψη του Σκοπευτηρίου Αχαρνών

Αποψη του Σκοπευτηρίου Αχαρνών

Αποψη του Σκοπευτηρίου Αχαρνών

Αποψη του πεδίου Sporting του Σκοπευτηρίου Αχαρνών