Κυνήγι στην Ελλάδα - Hunter.Gr
shotgun

Κυνήγι στην Ελλάδα
Κυνήγι στην Ελλάδα - Hunter.Gr

Κυνήγι στην Ελλάδα - Hunter.Gr


Προτιμώ Ελληνικά
Κυνήγι στην Ελλάδα - Hunter.Gr

Βαφή κοντακίου και πάπιας

Τα ξύλινα μέρη ενός όπλου σίγουρα είναι τα πιο ευπαθή, έτσι πολύ συχνά βλέπουμε ένα σχετικά καινούργιο όπλο να είναι γεμάτο γδαρσίματα και σε κάποια σημεία να έχει φύγει τελείως το λούστρο αφήνοντας απροστάτευτο το ξύλο.

Πρόσφατα αποφάσισα να επαναλουστράρω τα ξύλα στα 3 όπλα που διαθέτω. Τα χρήματα που ζητούν οι περισσότεροι οπλουργοί είναι υπερβολικά, έτσι αποφάσισα να το κάνω μόνος μου.

Ενα από τα χόμπι μου είναι οι ξυλοκατασκευές (ντουλάπια κουζίνας & ντουλάπες). Στο παρελθόν έχω ρίξει αρκετές φορές βερνίκια με πιστόλι βαφής σε πορτάκια ντουλαπιών (στο κοντάκι δεν χρειάζεται πιστόλι βαφής). Επειδή όμως τα κοντάκια διαφέρουν ως προς την επεξεργασία συμβουλεύτηκα ένα φίλο λουστραδόρο. Τελικά η δουλειά είναι πιο απλή απ’ όσο φανταζόμουν και μπορεί να γίνει απ’ τον καθένα μας. Την πρώτη δοκιμή την έκανα στην παλιά καραμπίνα του πατέρα μου με άριστα αποτελέσματα. Εννοείται ότι θα ξεκινήστε μια τέτοια δουλειά εφ’ όσον το κοντάκι σας έχει πραγματικό πρόβλημα και όχι για λίγες επιφανειακές γραντζουνιές. Η επεξεργασία γίνεται ακριβώς όπως και στα οπλουργεία και μάλιστα με τελείωμα λινελαίου. Θα αναφέρω τα υλικά και τα εργαλεία που απαιτούνται καθώς και τον τρόπο εφαρμογής για όσους ενδιαφέρονται.

    ΥΛΙΚΑ
  • 1 ΔΟΧΕΙΟ ΔΙΑΒΡΩΤΙΚΟ (ΡΙΜΟΥΒΕΡ) (PRACTIKER) 4 ΕΥΡΩ
  • 2 ΣΦΟΥΓΚΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΓΙΑΛΟΧΑΡΤΟ (ΧΟΝΤΡΟ+ΨΙΛΟ) (PRACTIKER) 2 ΕΥΡΩ
  • 1 ΣΙΛΕΡ 2 ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ (ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΑΦΑΝΟ ΒΕΡΝΙΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ) ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΧΡΩΜΑΤΟΠΩΛΕΙΑ 6 ΕΥΡΩ
  • 1 ΣΙΛΕΡΟΧΑΡΤΟ Νο320 (ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΓΙΑΛΟΧΑΡΤΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΨΙΜΟ ΕΠΙΦΑΝΙΩΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΙΛΕΡ)
  • 1 ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΝΕΡΟΧΡΩΜΑ ΞΥΛΟΥ (ΕΦΟΣΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. ΕΓΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΤΟ ΣΚΟΥΡΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ) ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΧΡΩΜΑΤΟΠΩΛΕΙΑ. 3 ΕΥΡΩ
  • 1 ΜΠΟΥΚΑΛΑΚΙ ΛΙΝΕΛΑΙΟ ΤΗΣ BERETTA ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΟΠΛΟΠΩΛΕΙΑ 14 ΕΥΡΩ
  • ΛΙΓΟ ΣΥΡΜΑ ΨΙΛΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ ΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ. ΜΗΝ ΓΕΛΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΨΙΜΟ.
  • 2 ΠΙΝΕΛΑ 3CM ΦΤΗΝΑ
  • 1 ΧΑΡΤΟΤΑΙΝΙΑ
  • ΜΕΡΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΜΑΛΑΚΟ ΒΑΜΒΑΚΕΡΟ ΥΦΑΣΜΑ (ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ ΜΑΚΟ)
  • ΚΑΡΥΔΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΒΙΔΩΜΑ ΤΗΣ ΤΖΑΒΕΤΑΣ (Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΚΙ.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Ξεβιδώνουμε το πελμα στο κοντάκι του όπλου, δοκιμάζουμε ποιό καρυδάκι ταιριάζει στην βίδα της τζαβέτας. Στα περισσότερα Ιταλικά είναι το Νο19. Ξεβιδώνουμε προσεκτικά την βίδα και το κοντάκι βγαίνει αμέσως. Στα δίκαννα χρειάζεται να το κουνήσουμε λίγο δεξιά - αριστερά.

Πάμε τώρα στην πάπια, στις καραμπίνες τα πράγματα είναι απλά αφού συνήθως δεν έχει πάνω της μεταλλικά εξαρτήματα. Κάποιες καραμπίνες αερίων έχουν μεταλλικό προφυλακτήρα αν δεν μπορείτε να το αφαιρέσετε απλά μονώστε τον με χαρτοταινία. Στα δίκαννα πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί ο μηχανισμός οπλίσεως που βρίσκεται πάω στη πάπια. Αφαιρείται εύκολα με το κατάλληλο ίσιο κατσαβίδι.

Αφού έχουμε βγάλει πλέον τα ξύλα αρχίζουμε με το διαβρωτικό. Φοράμε πλαστικά γάντια γιατί είναι πολύ καυστικό και προσέχουμε να μην πάει στα μάτια μας. Περνάμε με πινέλο το διαβρωτικό στα ξύλα και το αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά. Μετά παίρνουμε ένα ίσιο μαχαίρι χωρίς δόντια και ξύνουμε το ξύλο για να φύγει το παλιό βερνίκι (βγαίνει σε φλούδες) ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΡΑΞΕΤΕ ΤΟ ΞΥΛΟ. Επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά την διαδικασία ώστε να μην μείνουν υπολείμματα βερνικιού στα δύσκολα σημεία. Προσοχή τις ψάθες δεν τις ξύνουμε με το μαχαίρι αλλά τις τρίβουμε ελαφρά με μαλακή μπρούτζινη συρματόβουρτσα που θα βρείτε στα χρωματοπωλεία. Κατόπιν πλένουμε τα ξύλα με νερό στην βρύση για να φύγει εντελώς το διαβρωτικό.

Αφού τα στεγνώσουμε με πιστολάκι, τρίβουμε με το χοντρό σφουγγαράκι-γυαλόχαρτο τα σημεία που υπάρχουν γρατσουνιές προσέχοντας να μην τρίψουμε τις ψάθες και χάσουν την αγριάδα τους. Αν υπάρχουν πολύ βαθιά κτυπήματα στοκάρουμε το σημείο με στόκο στο χρώμα του ξύλου. Κατόπιν τρίβουμε όλο το κοντάκι με το ψιλό σφουγγαράκι-γυαλόχαρτο (όχι τις ψάθες). Αν θέλουμε να αλλάξουμε το χρώμα η να το σκουρύνουμε περνάμε τα ξύλα με το νερόχρωμα. Οσα περισσότερα χέρια τόσο πιό σκούρο γίνεται. Στεγνώνουμε τα ξύλα με πιστολάκι και τα ξανατρίβουμε τα ξύλα με το σφουγγαράκι γιατί το νερόχρωμα σηκώνει ξανά αγριάδα.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΙΛΕΡ
Για να μπορούμε να κρατάμε το κοντάκι όταν το βάφουμε βάζουμε ένα κομμάτι απο σκουπόξυλο στην τρύπα της τζαβέτας. Ανακατεύουμε τα 2 συστατικά του σίλερ σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει το κουτί και αρχίζουμε να περνάμε με το πινέλο ξεκινώντας από τις ψάθες αλλά προσοχή όσο μπορούμε λιγότερη ποσότητα σίλερ για να μην χαλάσουμε την αγριάδα. Αφού περάσουμε το πρώτο χέρι περιμένουμε περίπου 3 ώρες να στεγνώσει και τρίβουμε ελαφρά με το σιλερόχαρτο με κατεύθυνση ίδια με των νερών του ξύλου. Μονώνουμε τις ψάθες με χαρτοταινία γιατι δεν χρειάζονται αλλο χέρι. Περνάμε συνολικά 3 χέρια σίλερ με ενδιάμεσο τρίψιμο. Μόλις στεγνώσει το τελευταίο χέρι αφαιρούμε την χαρτοταινία και τρίβουμε ελαφρά. Τα ξύλα μας είναι πλέον έτοιμα για το τελικό φινίρισμα με το λινέλαιο.

Το λινέλαιο εφαρμόζεται με πανάκι πάνω στο ξύλο, περνάμε 3 χέρια με ενδιάμεσο ελαφρύ τρίψιμο με το σύρμα κατσαρόλας. Μετά το τελευταίο χέρι, για καλύτερο αποτέλεσμα αλείφουμε το ξύλο (εκτός της ψάθας) με αλοιφή κεριού (αυτή που χρησιμοποιούμε για γυάλισμα στο αυτοκίνητο μας, προσοχή όχι αυτές που αφαιρούν γρατσουνιές) και μετά τρίβουμε τα ξύλα με ένα μάλλινο ύφασμα. Αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες τα ξύλα θα φαίνονται σαν καινούργια και μάλιστα με φινίρισμα λινελαίου.

Είναι καλό κατά διαστήματα να περνάτε τα ξύλα με λινέλαιο και να κρατήσετε τα υλικά που θα περισσέψουν (χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα σίλερ και λινέλαιου) για μελλοντική χρήση. Αναφέρθηκα πολλές φορές στις ψάθες γιατί αν γεμίσουν με υλικό η τριφτούν χάνουν τη χρησιμότητα τους.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΚΟΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΝΗ
Αν η κάννη του όπλου σας έχει σκουριές εξωτερικά μπορείτε να τις αφαιρέσετε με τον εξής απλό τρόπο:
Την αλείφετε καλά με πολύ λάδι συντηρήσεως και την τρίβετε απαλά με σύρμα κατσαρόλας. Το λάδι δεν αφήνει το σύρμα να προκαλέσει γρατσουνιές στο μέταλλο αντίθετα αφαιρεί την σκουριά.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΜΕ ΠΙΝΕΛΑ ΚΑΙ ΜΠΟΓΙΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

Κώστας Καζέρος
kazerosgr@yahoo.gr

 © 2000-2024   Κυνήγι στην Ελλάδα - Hunter.Gr   Greek Pages   Sorry! English Pages not yet available.